Dieta polega na skrajnym ograniczeniu węglowodanów oraz włączeniu dużej ilości tłuszczów. Głównym celem diety jest wprowadzenie organizmu w stan ketozy i zmuszenie go do traktowania tłuszczu, jako głównego źródła energii i zwiększenie produkcji ciał ketonowych. W wyniku tego procesu stężenie ciał ketonowych we krwi jest dużo większe niż stężenie glukozy. Przy odpowiednio zbilansowanej diecie i niskiej ilości węglowodanów, zahamowane zostaje uczucie głodu.
Dieta ketogeniczna oparta jest tłuszczach zwierzęcych i roślinnych, mięsie, rybach, jajach, tłustym nabiale, a także warzywach oraz owocach o niskiej zawartości węglowodanów. Główny udział w tej diecie mają produkty dużą ilością tłuszczu i względnie małą ilością białka.
Z racji dużej ilości tłuszczów dieta nie jest polecana osobom z chorobami wątrobowymi. Przed przystąpieniem do stosowania diety zalecamy wykonanie podstawowej morfologii krwi, aby sprawdzić obecny stan zdrowia.
B: 16-20% T: 74-80% W: ok. 6%