Rabat -33% z kodem BLACK33
W naszej diecie sportowej głównym źródłem energii są węglowodany o niskim lub średnim indeksie glikemicznym, czyli w skład których wchodzą węglowodany złożone, które występują w postaci pełnoziarnistych produktów zbożowych, kaszy, różnych rodzajów ryżu, czy też makaronów. Najważniejszym źródłem białka są mięsa (głównie drób i wołowina), które najczęściej pojawiają się w 3 z 5 posiłków. Nasze popisowa dania to m.in. pad thai z wołowiną, nuggetsy z kurczaka z sosem słodko-kwaśnym, omlet z kurczakiem i warzywami. Źródłem pełnowartościowego białka w naszej diecie jest mięso, ryby, produkty mleczne oraz jaja. Ponadto dieta oparta jest na zdrowych tłuszczach pochodzenia roślinnego, a także zapewnia odpowiednią ilość warzyw i owoców. Mimo, że mięso i węglowodany są głównymi składnikami diety sportowej, to nie można zapominać o istotnych prozdrowotnych detalach. W dietach o wyższej kaloryczności (2500kcal i więcej), często pojawiają się różne odmiany orzechów. Orzechy to produkty wysokokaloryczne (w 100g zawierają od około 550 do nawet 670kcal), jednakże warto je włączyć do swojej diety, ponieważ są źródłem cennych dla zdrowia składników. Doskonale sprawdzają się w połączeniu z owocami, owsiankami, czy sałatkami. Spożywanie codziennie około 30g orzechów zmniejsza ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2. Poprawiają pamięć, koncentrację, kondycję włosów, skóry, paznokci, wzmacniają odporność. Intensywna aktywność fizyczna zwiększa ilość powstających w organizmie wolnych rodników. Ich nadmiar jest niekorzystny dla organizmu, ponieważ skutkuje m.in. obniżeniem odporności, powoduje szybsze zmęczenie i uszkodzenie mięśni, zaburza wytwarzanie kolagenu i przyspiesza starzenie skóry. Dlatego bardzo istotne w diecie sportowej jest zapewnienie odpowiedniej podaży antyoksydantów, które powinny znaleźć się na talerzu w każdym posiłku. Ich głównym źródłem są warzywa i owoce – im bardziej różnorodne i kolorowe, tym lepiej.