To najlepsza opcja dla osób, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, takimi jak cukrzyca i insulinooporność. Dieta IO dedykowana jest wszystkim, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie, nie rezygnując przy tym z pysznych, urozmaiconych posiłków. W jadłospisie uwzględniamy produkty o niskim indeksie glikemicznym i wysokiej gęstości odżywczej. Dbamy o ich sezonowość, lokalność, a także smakowitość, nie zapominając o kluczowym aspekcie zdrowotnym. Ograniczamy ilość węglowodanów prostych i nasyconych kwasów tłuszczowych wraz z izomerami trans. Zwiększamy natomiast udział warzyw bogatych w błonnik pokarmowy i pełnych ziaren oraz składników działających antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Dieta skomponowana jest z 4 posiłków, co pozwala na dłuższe przerwy między nimi i wyrównanie poziomu insuliny. Spożyte w regularnych odstępach dopasowanych do prowadzonego trybu życia zmniejszą chęć podjadania i ograniczą niekontrolowane skoki stężenia cukru we krwi.