Rabat -24% z kodem Foodango24
Spożywanie posiłków o niskim lub średnim indeksie glikemicznym zapobiega napadom głodu między posiłkami, a w konsekwencji ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jeśli szukałeś takiej diety to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Nasza dieta pudełkowa jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo smaczna, a nasze dania popisowe to m.in.: pełnoziarniste tosty z guacamole i łososiem, caprese z mozzarellą i bazylią, sałatka cezar z kurczakiem i parmezanem. IG to klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na stężenie glukozy we krwi na 2-3 godziny po ich spożyciu. W oferowanej przez nas diecie znajdziesz produkty o niskim IG (poniżej 55) oraz o średnim IG (55-70). Podstawę diety stanowią pełnoziarniste przetwory zbożowe (pieczywo, mąki, ryż naturalny), gruboziarniste kasze, nasiona roślin strączkowych, mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, a także warzywa i część owoców. Natomiast, z diety wykluczamy m.in. słodkie wypieki i desery, soki, czyli produkty o wysokim IG. Osoby chorujące na cukrzycę oraz osoby odchudzające się powinny unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dzięki temu nie będą występowały wahania cukru we krwi, a także szybkie uczucie głodu w niedługim okresie po spożyciu pokarmu. W przypadku spożywania produktów o wysokim IG, znacząco zwiększona produkcja insuliny w organizmie prowadzi do gwałtownego spadku poziomu cukru i tym samym powstania uczucia senności. Dlatego, spożywania posiłków o wysokim IG powinni w szczególności unikać pracownicy biurowi. Dieta o wysokim indeksie glikemicznym jest szkodliwa dla zdrowia, przyczynia się bowiem do wystąpienia wielu schorzeń. Wiele badań epidemiologicznych wykazało, że dieta o wysokim IG prowadzi do insulinooporności komórek, która jest bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2. Wysoki IG diety jest również czynnikiem rozwoju chorób układu krążenia, w tym choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.